rfu


Hoofdsponsors:De beste wensen!
Schipper en bemanning wensen alle supporters en volgers van de 'Jonge Rein' een voorspoedig 2012!

Gepubliceerd: vrijdag 30 december 2011

Janne Marij
Schipper Erik en zijn vrouw Jannet zijn de trotse ouders geworden van dochter Janne Marij. Zij is woensdag 14 december 2011 geboren in het MCL te Leeuwarden. Na een paar overnachtingen in het ziekenhuis zijn moeder en dochter inmiddels weer lekker thuis bij Janne Marij haar verblijde broers Rein en Sale.

Naast een kaartje kunt u in ons gastenboek ook een felicitatie achterlaten.

Gepubliceerd: donderdag 22 december 2011

‘Onderneming’
Afgelopen week is er gesproken met Frouke WIJKSTRA (*10-02-1919 te Tzum). Frouke is een pakesizzer van Klaas Joukes WIJKSTRA, de eerste eigenaar van ons skūtsje. Frouke, zelf ooit ook turfschipper op de ‘Nieuwe Zorg’ [L 2126 N] vanuit Tzum, kon ons veel vertellen over de turfhandel die de WIJKSTRA’s hadden naar o.a de Drentse Monden. Daarnaast kwam er een afbeelding van het houten skūtsje van pake Klaas Joukes uit een trommeltje. Dit skūtsje, de ‘Onderneming’, was de voorganger van ons skūtsje. E.e.a. en meer is binnenkort te lezen op deze site op de subpagina Schippers & Eigenaren.

Gepubliceerd: maandag 19 december 2011

‘Nieuwe mast’
De ‘Jonge Rein’ krijgt een andere mast. Deze mast zal gebruikt worden voor promotiedoeleinden. Te denken valt aan bijv. lichtjes in de mast tijdens de wintermaanden. De mast heeft jaren dienst gedaan op het skūtsje de ‘Nijverheid’ van Eelke BOERSMA. Een skūtsje dat in 1956-1957 nog kampioen was met Berend MINK in de SKS.

Gepubliceerd: vrijdag 9 december 2011

Communicatie
Met de vernieuwde website, die deze maand gereed komt, is er al een start gemaakt met het makkelijker naar buiten brengen van nieuwsfeiten rondom de ‘Jonge Rein’. In de reguliere jaarvergadering van de Stichting is een voorstel tot uitbreiding van de communicatie naar buiten toe geopperd. Jannet, de schippersvrouw, zal zich het komende jaar met één aspect van sociale media bezighouden – TWITTER.

Inmiddels is de mogelijkheid al geboden op de Homepagina. Dus sluit je aan bij het gesprek.

Gepubliceerd: vrijdag 9 december 2011

Next top Model
De voorbereidingen voor het JongeRein Festijn vorderen gestaag. Inmiddels zijn de eerste afspraken gemaakt. In de haven van RFU zullen volgend jaar op 9 juni meerdere skūtsjes te zien zijn. Skūtsjesilen op het Rak fan ūngemak. Ron Loorbach en collega’s komen met skūtsjemodellen deze dag luister bijzetten. Zowel modellen van SKS-skūtsjes als ‘it Doarp Huzum’ en ‘Oeral Thśs’ als van de IFKS als o.a. de ‘Lytse Lies’ zullen te zien zijn. Maar ook de ‘Twee Gebroeders’ uit Terherne en het skūtsje van Jirnsum. Allemaal top modellen.

Daarnaast zal er nog veel meer gaan rondvaren in de haven, waaronder enkele verrassingen.

Gepubliceerd: woensdag 23 november 2011

Excuus
Onlangs heeft Erik de excuses van Kees HERMSEN via de mail ontvangen voor het voorval tijdens de Friese Hoek Race (zie Wedstrijdverslagen). Kees gaf alsnog toe fout te hebben gezeten in een bakboord-stuurboord situatie. Zoals wij al vermoedden was hij in de veronderstelling dat wij zouden draaien voor een ton, die we allang hadden gerond wat Kees ontgaan was. Kees prees Erik dat hij desondanks vrij gebleven was, waardoor een aanvaring voorkomen werd.

Omdat Kees na de wedstrijd niet in de gelegenheid was, siert het hem dat hij toch via deze weg zijn excuus heeft aangeboden. Dat maken we wel anders mee, dus klasse Kees.

Als een IFKS-schipper betaamd heeft Erik het excuus aanvaard.

Gepubliceerd: dinsdag 22 november 2011

JongeRein Festijn
Het havenfeest van RFU Jachtspecialist te Jirnsum zal komend jaar in het teken staan van de ‘Jonge Rein’. Plannen zijn er om een Open Huis op het bedrijventerrein It String te organiseren op 9 juni 2012.

In één van de winterberginghallen van RFU zal de ‘Jonge Rein’ een prominente positie hebben in dit weekend. Er zullen diverse activiteiten door ons worden georganiseerd voor donateurs, sponsors en anderen vrienden en belangstellenden van het skūtsje. Denk hierbij bijv. aan optredens van artiesten, shantykoor, draaiorgel, blaaskapellen en een nautische veiling.
Voor de jongerein wordt gedacht aan een wedstrijd
skipkesilen, als opmaat voor de traditionele wedstrijd in Grou op de derde zaterdag in juni en of een heuse zeilwedstrijd in de haven van modelskūtsjes en modelzeiljachten die radiografisch bestuurd worden.

Het weekend van 8-10 juni 2012 is een weekend om nu dus alvast te noteren in uw agenda. Wij houden u op de hoogte.

Gepubliceerd: woensdag 9 november 2011

Verlenging sponsorcontract
Het ingenieursbureau Inspec uit Lelystad heeft zijn vertrouwen uitgesproken in de ‘Jonge Rein’ en haar bemanning door het sponsorcontract met drie jaar te verlengen. Dit is geweldig nieuws. De uitgesproken ambities van beide partijen komen ook komende jaren met elkaar overeen. Daarnaast zijn er goede contacten in de afgelopen periode geweest op en rond de ‘Jonge Rein’. Inspec en de ‘Jonge Rein’ hebben het doel om dit te intensiveren. Er wordt gedacht aan o.a. deelname aan een eventuele Flevoland Batavia Race op 22 juni 2012.

Gepubliceerd: woensdag 2 november 2011

Winterslaap
Het seizoen zit er weer op. Het was een jaar met ups en downs. Maar wat overheerst is toch de beoogde promotie naar de A-klasse van de IFKS. Het skūtsje ligt inmiddels weer bij de RFU in Jirnsum op zijn vertrouwde plekje voor de winter. Hans Overdiep stelde zaterdag zijn vrachtwagencombinatie weer ter beschikking om al het houtwerk van het skūtsje te vervoeren naar Reduzum. Met een deel van de bemanning zijn mast, giek, zwaarden, rondhout en roer hier opgeslagen in de loods van Jouke van der Werff.

Als een echte winteractiviteit betaamd was er door zwaardenman Pascal tussen de middag snert geserveerd in de Stübe op het terrein van de RFU. Heeeeeerlijk Pascal.


Gepubliceerd: maandag 24 oktober 2011

Verborgen talent
Lierenman Alfred HOEKSTRA heeft meer in zijn mars dan we dachten. Als een ware paparazzi begaf hij zich in de laatste wedstrijd over het dek. Alleen zwaardenman Pascal kon hij niet ontwaren. De resultaten van Alfred zijn fotodrang kunt u bekijken op de pagina Bemanning.

Gepubliceerd: woensdag 19 oktober 2011

Skoateman stopt

Tijdens de laatste Roekoepōlle Race heeft skoateman Ronald van der Meulen aangegeven er na dit seizoen mee te stoppen. Wegens tijdgebrek kon hij als vast bemanningslid van de ‘Jonge Rein’ dit niet meer combineren. We zullen hem incidenteel nog wel op het skūtsje terugzien in de toekomst. Wij bedanken Ronald zeker voor al zijn inzet en wensen hem veel succes toe in alles naast deze mooie tijdsbesteding.

Gepubliceerd: woensdag 19 oktober 2011

Terug in de realiteit na Roekoepōlle Race
Douwe Jzn Visser heeft dit weekeinde op de Snitser Mar de slotwedstrijd van het zeilseizoen gewonnen. De schipper van het Sneeker skūtsje ‘Sneker Pan’ won twee wedstrijden en werd eenmaal tweede. Earnewāld met schipper Gerhard Pietersma werd, vlak voor IFKS’er Henk Regts, tweede, die op zijn beurt vlak voor Sieb Meijer eindigde. Bij schitterende weersomstandigheden werden de wedstrijden verzeild. Enige smet was een klein ongemak in de tweede wedstrijd. Willem Prins ging de fout in bij een poging om achter Sikke Heerschop langs te gaan. Ze kwamen onder het starteiland met elkaar in aanvaring en moesten noodgedwongen naar de kant.
Na de goede resultaten op de Friese Hoek was deze race wederom voor de ‘Jonge Rein’ een test om ons voor de tweede maal te meten met crčme de la crčme van het huidige skūtsjesilen tijdens deze Roekoepōlle Race. Met een nagenoeg volledige bemanning was als gast aan boord Remy de Boer, schipper van de ‘Eenvoud’. In de eerste wedstrijd konden we door een verkeerde zeilkeuze van Erik niet competitief meedoen. Daarom werd het grootzeil vervangen en ging het in de tweede wedstrijd al weer een stuk beter. We bleven keurig in het veld meedoen, maar kwamen nog wel wat tekort. In de derde wedstrijd kregen we op cruciale momenten posities op het water waardoor we niet goed wegkwamen. Hierdoor werd uiteindelijk een iets teleurstellende 17de plaats, van de twintig deelnemers, ingenomen. De volledige uitslag kunt u lezen op
Roekoepōlle Race vanaf 2005.
Het skūtsje is na de wedstrijden naar de RFU in Jirnsum gevaren waar het nu de winterstalling in gaat.

Gepubliceerd: maandag 17 oktober 2011

Slotwedstrijd IFKS laten varen

Door de slechte weersvoorspellingen heeft Erik vrijdag besloten om niet deel te nemen aan de Slotwedstijd van de IFKS op de Hegermer Mar. Een besluit die ook werd ingegeven doordat de ploeg niet voltallig was wat met de verwachte wind wel wenselijk was. Achteraf was het schitterend zeilweer waar de 'Jonge Rein' zijn visitekaartje weer had kunnen afgeven. Winnaar was Jeroen de Vos die ook met een skūtsje van de werf De Roos en Van der Meijden zeilt, net als de 'Jonge Rein'.
Komend weekend is het de laatste keer dit jaar dat we op de Snitser Mar met de 'Jonge Rein' zullen zeilen tijdens de Roekoepōlle Race. Vanaf het starteiland bij Sneek en de pier in Terherne kunt u dit schouwspel het mooist bekijken.

Gepubliceerd: zondag 9 oktober 2011

Gastenboek online!
Vanaf vandaag is het mogelijk om via het gastenboek een berichtje achter te laten!

Gepubliceerd: zondag 2 oktober 2011

Friese Hoek Race te Lemmer, ook zondag weer een topdag!
Ook vandaag heeft de 'Jonge Rein' weer voorop meegedaan in de strijd van de de Friese Hoek Race te Lemmer! Weer als eerste IFKS-schip, maar nu dan als 6e over de finish. Al met al, een succesvol weekend! Kijk voor een wedstrijdverslag bij  wedstrijden.

Gepubliceerd: zondag 2 oktober 2011

Friese Hoek Race te Lemmer, veelbelovende uitslag op zaterdag!
Vandaag heeft de 'Jonge Rein' weer een goed resultaat neergezet in de eerste wedstrijd van de Friese Hoek Race te Lemmer! Dit zeilevenement, dat normaliter uit 3 wedstrijden bestaat is vandaag van start gegaan met i.p.v. de geplande 2 wedstrijden, 1 wedstrijd op het Ijsselmeer. De 'Jonge Rein' heeft 'vorm' getoond, door als eerste IFKS schip de finish te passeren. In het totaal klassement moest Erik Jonker 4 SKS schippers voor laten gaan.Hopende op wat meer wind morgen, kijkt de bemanning uiteraard al uit naar een nog beter resultaat op zondag! Kijk voor een wedstrijdverslag bij wedstrijden.

Gepubliceerd: zaterdag 1 oktober 2011

Sponsordag Earnewāld
Onder werkelijk schitterende omstandigheden was de ‘Jonge Rein’ gisteren op de sponsordag van het SKS-skūtsje van Earnewāld aanwezig. Op een zonovergoten Snitser Mar waaide een kleine windkracht 2-3, waarbij de gasten genoten van het zeilen op de skūtsjes. De gasten, met (Engelse)introducés, waren afkomstig van de maritieme verzekeringsmaatschappij RaetsMarine uit Capelle aan de IJssel. Ze werden verdeeld op de SKS-skūtsjes ‘it Doarp Huzum’ en de twee ‘Twee Gebroeders’ van Drachten en Earnewāld. Zo ook op ‘De Lege Wālden’ en de ‘Jonge Rein’.

Gjalt de Jong (walomroeper bij de SKS) die na de lunch op zijn eigen wijze in zijn beste Engels de mensen het zeilen op de skūtsjes uitlegde had het zweet op zijn voorhoofd, maar hij redde zich er prima uit. Halverwege de dag na een hapje en een drankje wisselden de gasten van schip. Erik, Rein en Frits hadden hun handen vol aan het zeilen en de entertainment aan boord, maar met een grote glimlach stapten de gasten tevreden van boord aan het einde van de dag. Bij ons aan boord hadden ze moeten meezeilen. Dat in tegenstelling tot het zeilen aan boord van het Huzumer skūtsje, waar de veteranenploeg de touwtjes zelf in handen hield. Earnewāld SKS-schipper Gerhard Pietersma liet ons weten dat hij bijzonder blij was met onze aanwezigheid. Een samenwerking die volgend jaar zeker een vervolg zal krijgen. De dag werd afgesloten met een barbecue op het starteiland.

Gepubliceerd: vrijdag 30 september 2011

Bemanning nu ook op de autoweg te herkennen

De bemanning van de 'Jonge Rein' is nu ook op de autoweg te herkennen. Sinds kort rijden zij met het

logo van de Stichting Skūtsje 'Jonge Rein' achterop hun auto's. Hiermee wordt ons beeldmerk steeds

vaker gezien en de herkenbaarheid voor in het komend jaar groter.

Bovendien zijn er ook al boten gesignaleerd met ons logo.

 

Gepubliceerd: dinsdag 27 september 2011


Traditionele wind voor sponsor Inspec

Afgelopen week is met sponsor Inspec een zwerftocht op de Snitser Mar gemaakt. Het vertrek liet even op zich wachten doordat personeelslid Erna een andere vertrektijd had aangehouden. Uiteindelijk kon de tocht toch beginnen met een mooi windje en voolop zon. De sfeer zat er goed in en ervaringen werden snel opgedaan door het zeilhijsen en de zwaarden te bedienen. Na anderhalf uur zeilen werd de zon bedekt door een donkere regenwolk. Nadat die verdwenen was en de zon zich weer liet zien was de wind verdwenen.

Net als twee jaar geleden was het dobberen over de Goaiļngarypster Puollen. Bemanningslid Frits pakte weer de touwtjes aan dek om net als de vorige keer de kunst van het knopen op te pakken. Tobias van Inspec, die er twee jaar geleden ook bij was, moet nog steeds een beetje oefenen op de paalsteek en zelfs op de achtknoop. De volgende keer als Inspec te gast is zal hij weer overhoord worden.

 

Gepubliceerd: zaterdag 24 september 2011

 

Drenten zeilen en proeven

Medewerkers van de gemeente Emmen hebben nu niet alleen de Snitser Mar ontdekt, maar ook de Weduwe Joustra. Met de ‘Jonge Rein’ en de ‘Sylpream’ werd met windkracht 5-6 van Terherne naar Sneek gevaren. Na een prima door Rein verzorgde lunch kwamen we aan bij één van de oudste panden (anno 1484) van Sneek, waar al bijna 150 jaar Weduwe Joustra Beerenburg wordt gemaakt. Met het proeven van diverse producten in het vooruitzicht kon eerst het pand aan het Kleinzand bezichtigt worden.

Terug op het skūtsje en pream werd aan een zwerftocht begonnen. Schitterend zeilweer leverde mooie plaatjes op bij aanwezigheid van andere skūtsjes. Vol tevredenheid eindigde de dag in Paviljoen ‘Het meer van Lenten’ voor een heerlijk diner waarbij wederom de smaakpapillen geprikkeld werden.

Gepubliceerd: vrijdag 23 september 2011