rfu


Hoofdsponsors:


Nieuwsarchief 2011

Blik op souder
Per toeval zijn wij in het bezit gekomen van een oude foto met daarop de ‘Hoop op Zegen’, nu ons skūtsje ‘Jonge Rein’. Bemanningslid Frits JANSEN die vanuit de Stichting ‘Foar de Neiteam’ de historie van skūtsjes vastlegt is van daaruit ook betrokken bij de Stichting ‘De Jonge Trijntje’. Deze stichting is bezig om het skūtsje ‘De Jonge Trijntje’ op het Būtenstfallaat zo origineel mogelijk te restaureren. Dus klinken blinder.
Dat schip is ook van een Wijkstra geweest net als die van ons. Vanuit een radioprogramma bij Omrop Fryslān kwam er een reactie van een WIJKSTRA nazaat. Dit was Jan WIJKSTRA en Coby WIJKSTRA-WENNEMERS uit Sneek. Ook Jan was geboren in Cubaard op een skūtsje. Jan zijn grootvader, ook een Jan, was een neef van Age Klazes WIJKSTRA, de eerste schipper van de ‘Jonge Rein’.
Jan had twee afbeeldingen van het schip, maar Frits zag al snel dat het om twee verschillende schepen ging en dat de één wel héél bekend voorkwam. Met name de kenmerkende halfronden op de voorsteven bevestigde het vermoeden dat het om een afbeelding moest gaan van de ‘Jonge Rein’ uit 1907. Mooi is de lijn van het schip te zien. De houten setboerden liepen tot achterkant roef wat je op het schip tegenwoordig nog steeds kunt herkennen.
De foto was gemaakt aan de Tsjerkebuorren in Cubaard. Bijzondere aan de foto is dat we ook een foto hebben van de ‘Hoop op Zegen’ haar voorganger het houten skūtsje ‘Onderneming’. Beide foto’s zijn op dezelfde plek genomen in dezelfde pose. Zie hier voor meer informatie en het complete verhaal van de WIJKSTRA’s.

Gepubliceerd: dinsdag 4 september 2012

Wedstrijdverslag IFKS 2012
Voor het complete wedstrijdverslag van de afgelopen kampioenschappen van de IFKS, klikt u hier.

Gepubliceerd: dinsdag 28 augustus 2012

Originaliteitsprijs IFKS 2012

Onverwachts viel de ‘Jonge Rein’ wederom in de prijzen. De prijs voor het meest originele skūtsje werd door gedeputeerde Hans KONST dit jaar weer uitgereikt aan onze schipper Erik JONKER. KONST roemde het schip vooral vanwege de uniformiteit. De blokken met buitenbeslag, de gaffel van hout en met de gewenste buiging en goed beslag, de staat van onderhoud en de roef met originele hurdsteetegeltjes en skipperslamke (geschonken door ons overleden bemanningslid Ebbel SNIP). Ook de durk uitgevoerd, met dank aan Frits, in de kleur appelblousem viel op. De prijs bestond uit een bedrag van 500 euro en een herinneringsbord met daarop een verzilverd skūtsje. Opmerkelijk hierbij is dat wij in 2007 deze prijs ook al hebben mogen winnen.Gepubliceerd: maandag 20 augustus 2012

Skūtsjesjoernaal
Tijdens de IFKS 2012 was schipper Erik JONKER met zijn bemanning te gast bij Klaas Jansma, Eelke Lok en Djoeke Kroese van het Skūtsjesjoernaal! Heeft u deze uitzending gemist? Klik hier.

Gepubliceerd: zaterdag 11 augustus 2012

'It giet oan'!
Het is zover! Vandaag begint het IFKS kampioenschap en start de 'Jonge Rein' voor het eerst dit prachtige kampioenschap in de A-klasse! De bemanning en het schip is er helemaal klaar voor! Wilt u ons volgen? Kijk eens op Twitter en volg @Jonge_Rein en @IFKSskutsjesile! Er is zelfs een IFKS-App beschikbaar voor Iphone of Android! Wilt u het skūtsje 'live' volgen? Kijk dan onder het kopje programma, waar de vloot zich op dat moment bevindt. Het skūtsje vaart met JR in het zeil en op de wal zijn de fans te herkennen aan de JF-strandvlag!

Gepubliceerd: zaterdag 11 augustus 2012

Nieuwe ligplaats bij de Romeinse god van de rivierhaven
Het skūtsje ‘Jonge Rein’ heeft zijn vaste zomerplekje bij de Sāltpoel in Terherne verlaten. Na vijf bijzondere jaren hebben we het vertrouwde stijgertje van Paviljoen Het Meer van Lenten achter ons gelaten. Wij zijn Annette en Jeroen dankbaar dat wij daar al die tijd met plezier hebben mogen liggen.

We blijven Terherne echter trouw als uitvalsbasis. Sinds kort ligt de ‘Jonge Rein’ afgemeerd aan de steiger van Eetcafé Portunus aan het water De Hoarne. Het skūtsje ligt daar bij zuidwester winden beschermder. Ook hier kunnen we gasten gerust ontvangen. Het skūtsje is bij het gezellige Eetcafé Portunus, waar zowel vanuit het eetcafé als vanaf het terras er een prachtig uitzicht over het drukbevaren Prinses Margrietkanaal is, even gemakkelijk bereikbaar via de weg en het water als voorheen.
Voor meer informatie over
Eetcafé Portunus zie www.portunus.nl.


Gepubliceerd: donderdag 5  juli 2012

Hardnekkig
Door fysieke klachten moet schoteman Rudolf DOUMA dit jaar het IFKS-kampioenschap aan zich voorbij laten gaan. Het leek even beter te gaan, maar de rug en nekklachten bleven terugkomen. Fimme-jan MULDER, zoon van schoteman Egbert, zal hem vervangen. Fimme-jan zeilt dit seizoen al vanaf het begin mee als swurdeman op bakboord, welke plek dadelijk weer wordt bezet door Pascal. Aan stuurboord is Eddy CINO bij het zwaard gekomen. Eddy heeft een lange staat van dienst op verschillende zeilboot types en bij it Huzumer skūtsje en Windkr8cht.

 

Rudolf blijft wel nauw betrokken bij de ‘Jonge Rein’ door zijn inzet bij het ploechjesilen. En natuurlijk met aanmoedigingen vanaf de wal, waarbij hij ondersteund wordt door zoon Rindert en zijn vrouw Anneke.


Gepubliceerd: donderdag 29 juni 2012

JongeRein Festijn geslaagd
Maanden er naar toe gewerkt en dan is het al weer voorbij. Met een goed gevoel kunnen we terugkijken op het JongeRein Festijn. Drie dagen lang waren er festiviteiten in en rond de winterberginghal van RFU waarin het skūtsje centraal stond. Op de openingsavond op vrijdag met Mirrortown en de Feetwarmers viel de belangstelling helaas nog een beetje tegen.

Zaterdags was er ondanks het koudere weer de gehele middag doorloop. Op de overdekte nautische markt was het gezellig druk. Buiten lagen meerdere skūtsjes in de haven en was het fokhijsen op de ‘Twee Gebroeders’ van Earnewāld een succes. Veel deelnemers probeerden de verzwaarde fok in een recordtijd omhoog te trekken. Winnaar was achterdekker Rudolf Douma, die daarmee door de mand viel. Maanden last van de rug en dan winnen, dat ruikt naar een stiekem trainingskamp. Door de stevige wind moest het skūtsjesilen met modelskūtsjes geschrapt worden. Verrassing was wel het nieuwe model van de ‘Jonge Rein’ welke op een modeltruck gepresenteerd werd door Ron Loorbach en zijn vrouw Antje. Schipper Erik Jonker was er niet bij weg te slaan. Brandweer en duikers vermaakten in de tussentijd vele belangstellenden in de haven. ’s Avonds stelde het Nederlands Elftal de vele Oranjesupporters op het Festijn teleur. De artiesten daar en tegen waren super. Speciale fans waren tot uit Nijmegen en Zeeland afgekomen op Die Twa en Mirjam van Twarres. KiM speelde daarna het ‘dak eraf’ en deed de nederlaag tegen de Denen snel vergeten. Onze adviseur Douwe was geobsedeerd door het ‘rokje’ van KiM, al was zijn zoon Sybren Gosse ervan overtuigd dat het een korte broek was. Waar de Van der Velde’s allemaal op letten?

Zondags was Gerrit Breteler met Clara Rullmann' de uitsmijter van het weekend. Samen met het Shantykoor de Middelseesjongers verzorgde zij een prachtig optreden. Geboeid luisterde het publiek naar de liedjes. In de pauze draaide het Concertorgel Wellerhaus tijdens de koffie met gebak.

Geėmotioneerd bedankte schipper Erik Jonker na het publiek, vrijwilligers en artiesten zijn bemanning voor alle inzet waardoor dit Festijn mogelijk werd.

Gepubliceerd: maandag 11 juni 2012

Trefpunt
Deze zomer zal de 'Jonge Rein' niet alleen op het water te herkennen zijn maar ook op de wal. Een ieder kan dadelijk ons logo van ver waarnemen. Op de wal wordt een opvallende strānflagge (beachflag) neergezet waaraan je kunt zien waar de familieleden van de bemanning, donateurs, volgers en alle andere fans van de 'Jonge Rein' bij elkaar zitten.
Laat je niet weerhouden en kom er ook bij om ons in gezamenlijkheid in de A-klasse te ondersteunen, met misschien wel een wave. Wij zullen onze volgers na de wedstrijd gericht begroeten en bedanken voor uw komst. Mocht u eens aan boord willen komen dan kan dat natuurlijk altijd na de wedstrijd in de haven.

Gepubliceerd: dinsdag 15 mei 2012


Princenhoftocht

In plaats van de Meeter Bokaal op de Snitser Mar werd dit jaar de Princenhoftocht in Earnewāld op Koninginnedag door ons verzeild. De eerst genoemde was na jaren niet meer uitgeschreven waardoor wij op het laatste moment voor de Princenhoftocht , waar we vorig jaar ook al een uitnodiging voor hadden gekregen, kozen. Het was schitterend mooi weer met een klein briesje in het begin die toch aanhaalde naar een windkracht 4. Er kwamen tien skūtsjes uit SKS en IFKS aan de start, die eerst vanuit het dorp koers zette naar it Wiid om vervolgens voor de wind langs het slśske door de Ūlekrite naar de Folkertsleat voeren. Drie, vier schepen dik werd langs het dorp gevaren. Deun tegen elkaar met geschreeuw en geraas over en weer. Jelle TALSMA scharrelde er prachtig uit en wij kwamen daarachter niet onverdienstelijk met Lodewijk MEETER als tweede uit de gribus. Bij het invaren van de Hānsmar moest Lodewijk inhouden voor Jelle die er over bakboord net uit kwam varen. We lagen hierdoor tweede met een redelijke voorsprong op Eastermar die in de tweede route ons voor de wind wel voorbij stak. Gerhard PIETERSMA van Earnewāld naderde in de laatste route snel. Op de Sānmar konden wij het onderlijk niet strakker krijgen wat op de ‘Twee Gebroeders’ met het hooibergliertje op de giek wel eenvoudig lukte. Bij het ingaan van het Sydsdjip konden we dan ook het derde plekje niet houden en werden we voor Hotel Restaurant Princehof als vierde afgeschoten. Een mooi begin zo met een aantal nieuwe aankomende bemanningsleden als Rienk VISSER en Fimme-jan MULDER.
Uitslag: Jelle TALSMA, Geale TAEDEMA, Gerhard PIETERSMA, Erik JONKER, Pieter MEETER, Albert VISSER, Lodewijk MEETER, Rinze HERREMA, André WIERSMA en Sjoerd KLEINHUIS


Gepubliceerd: dinsdag 1 mei 2012


Moment of fame

De laatste minuut voor de start van de wedstrijd duurt altijd een eeuwigheid. Nu hadden we een minuut in het tv-programma Need op Freed van Omrop Fryslān afgelopen vrijdag. Hierin heeft schipper Erik JONKER ons JongeRein Festijn gepresenteerd bij Roelof LOUWSMA. Voordat je er erg in had was het al weer voorbij. Een deel van de bemanning en aanhang was aanwezig in de studio en zagen o.a. Piter WILKENS samen met Arnold DIJKSTRA (vader van bemanningslid Sjouke), als schaap, en Cees Smedesma aan tafel zitten. In het Bobbeslach Kafee werd vooraf een kopje koffie gedronken en nadertijd gezellig een biertje.

Gepubliceerd: maandag 23 april 2012

Need op Freed

Komende vrijdag 20 april zal een afvaardiging van de ‘Jonge Rein’ acte de presénce geven in het televisieprogramma ‘Need op Freed’ van Omrop Fryslān. In deze talkshow, neemt presentator Roelof LOUSMA de afgelopen week door en geeft uitgaanstips. Zo zal er aandacht gegeven worden aan het JongeRein Festijn (zie Homepagina). Dus allemaal kijken.

Dit en meer PR-activiteiten zijn voor het JongeRein Festijn opgezet door Mettje van der Werff-Dam. Mocht u interesse of vragen over de PR van het JongeRein Festijn hebben dan kunt u met haar contact opnemen (06-23506575).

Gepubliceerd: maandag 16 april 2012

Het dak eraf
Afgelopen weekend is het skūtsje weer gereed gemaakt bij RFU Jachtspecialist. Het houtwerk is weer keurig van Reduzum naar Jirnsum vervoerd door Hans OVERDIEP van Van der WERFF en bijna alle zeilbenodigdheden zijn weer aan boord. Toch een mooi gezicht als alle onderdelen dan weer op en aan het schip zitten. De eerste trainingen kunnen nu gaan plaatsvinden.

Door niet op elkaar afgestemde planningen komen de voorbereidingen op dit seizoen in de knel. Schipper Erik JONKER is druk bezig met verbouwingswerkzaamheden aan zijn woning. Het dak was er zelfs af in het paasweekend. Ook de komende periode heeft hij nog tijd nodig om e.e.a. te kunnen afronden. Zeer onverwachts kunnen wij dan ook helaas niet in Langweer aanwezig zijn met de ‘Jonge Rein’. Het is ook nog niet bekend wanneer we wel het water op gaan. Zodra hier duidelijkheid in is, zullen wij dat laten weten.

Gepubliceerd: dinsdag 10 april 2012

Skūtsjesilen Langwar
Zoals inmiddels traditie is geworden vindt drie weken van te voren de loting plaats van de openingswedstrijd op de Langwarder Wielen. De loting vond afgelopen zaterdag plaats in café `t Wapen van Langweer en werd verricht door oud-burgemeester Bert KUIPER en voorzitter Sipke BRINKSMA. Voor ons heeft dat tot gevolg gehad dat wij starten op zaterdag 14 april om 09:30 uur in groep A.

Voor een ieder die even langs wil komen, voor, tussen en na de wedstrijden liggen wij aangemeerd in de Oude Haven.

Groep A (OUDE HAVEN)
Hildebrand de Vries Stčd Sleat
Walter de Vries   
Goede Verwachting
Arend de Boer
Oude Zeug
Delmer Los
Grutte Pier
Froukje Meijer   
Jonge Jasper
Johannes de Vries Gerrit de Vries
Maarten Dirks 
Oant Moarn
Tony Brundel 
Lytse Lies
Floris Bottema
Harmonie
Jan Overwijk Twee Gebroeders
Arnold Venema Hoop op Welvaart
Koos van Drunen Hoop doet Leven
Rinze Herrema Engelina Smeltekop
Bas Krom 
Elisabeth
Tim Roosgeurius Doeke van Martena
Eelke Boersma
Hoop op Zegen
Sietse Broersma  
Avontuur
Sikke Heerschop
Wylde Wytse
Klaas Kuperus   
De Zes Gebroeders
Erik Jonker Jonge Rein
Jaap Zwaga   
Ut ‘e Striid
Willem Prins De Lege Walden

Gepubliceerd: dinsdag 27 maart 2012

Periode 1949-1973
Er is weer van alles nieuw ouds te lezen op de pagina Historie. Dit maal over de periode dat het skūtsje na de vrachtvaart als woonschip werd gebruikt. Deze fase liep van 1949 tot 1973. In deze periode van woningschaarste werden de oude vrachtschepen voorzien van een houten opbouw om de leefruimte te vergroten. Het schip lag eerst in Amsterdam en daarna in Nieuwegein (Vreeswijk). Mocht iemand aanvullende informatie over de betreffende eigenaren hebben dan horen we dat graag.

Gepubliceerd: maandag 26 maart 2012

Zwaarden als een spiegel

Bij onze sponsor De BOER Autoschade in Heerenveen zijn afgelopen periode de zwaarden van de ‘Jonge Rein’ voorzien van een nieuwe laklaag. In hun stofvrije spuitcabine zijn de zwaarden driemaal met lak bespoten. Je kunt je er nu mooi in spiegelen en is alle weerstand in het water weggenomen, want ze zijn echt glad geworden. Daarnaast zijn er nieuwe zwaardhoezen gemaakt door Brśn Bergsma. Deze zwaardhoezen worden beschikbaar gesteld door een andere sponsor van ons, namelijk Inspec Ingenieurs & Specialisten uit Lelystad. Hiermee worden de ‘oren’ mooi beschermd tegen weersinvloeden. Super deze initiatieven, waar wij hen ook graag voor willen bedanken.

Gepubliceerd: woensdag 21 maart 2012


JONGE REIN IS A-KLASSER!!!!

Het werd op 20 augustus 2011 ons al duidelijk in de feesttent bij de prijsuitreiking van de IFKS-kampioenen. Vijfvoudig kampioen Sieb MEIJER stopt?! Met onze vierde plek, op 0,1 punt, hield dat in dat we meepromoveerden. Een klein feestje hebben we toen wel even gevierd, ondanks dat er al een paar mensen afgereisd waren naar het dorpsfeest in Wytgaard. Eerst de inschrijving voor het kampioenschap van 2012 nog even afwachten. Je weet het per slot van rekening maar nooit. En ja hoor gisteren werd de indeling bekend gemaakt. De 'Jonge Rein' behoort tot de A-klasse van de IFKS. Super prestatie om dat in vijf jaar te behalen. We zullen onze huid duur gaan verkopen en ervoor zorgen dat we ook een vaste waarde in de A-klasse gaan zijn.

Gepubliceerd: maandag 5 maart 2012

Skūtsjesilen Langwar

Inmiddels hebben we ons ingeschreven voor de eerste wedstrijd van het jaar. Op 14 en 15 april zeilen we op de Langwarder Wielen. Twee jaar geleden werden we daar nog eerste in de kleine finale. Vorig jaar afwezig i.v.m. werkzaamheden aan de scheg. Dit jaar doen we in voorbereiding op het kampioenschap in augustus dus weer mee. Het is inmiddels een bijzondere wedstrijd geworden. Nieuwe schippers doen acte de presénce, zoals dit jaar Willem en Jaap ZWAGA op respectievelijk de ‘Opsjitter’ en de ‘Ut ‘e Striid’. Daarnaast zullen twee vrouwelijke schipperskes debuteren in Langweer. Froukje OSINGA-MEIJER op de ‘Jonge Jasper’ en Noortje GOEDHART-SCHWANDT op een andere Piipster de ‘Gerrit Ynze’.Zie voor meer info www.skutsjesilenlangwar.nl.

Gepubliceerd: maandag 20 februari 2012

Rein JONKER, skūtsjesiler en reedrider (deel 2)
Winnaars komen veel aan het woord. Wie was ook al weer nummer twee? De afgelopen weken hebben we niets vernomen van de winnaar van 1986 in de Elfstendentocht, Evert van Benthum. Er was dit keer veel belangstelling voor de nummer twee van 1986, Rein JONKER. In een uitzending van 'Tijd voor Max' was in het item 'Hoe is het met ...?' een reportage over onze adviseur Rein JONKER. Ook ons skūtsje 'Jonge Rein' kwam over het voetlicht. Het skūtsje waar Rein tegenwoordig zijn ziel en zaligheid in steekt. Kijk naar het programma onder de volgende link.

Gepubliceerd: maandag 13 februari 2012

Rein JONKER, skūtsjesiler en reedrider
Het ijs was bijna klaar om er de 16de Elfstedentocht op te laten doorgaan. Het zou voor onze adviseur Rein JONKER dit keer een bijzondere toertocht worden, wellicht zijn laatste. In een even bijzondere uitzending van Andere Tijden werd de tocht van 1985 belicht. Een tocht waar Rein ook een bijzondere rol in had, het was zijn eerste. Kijk naar het programma onder de volgende link.

Gepubliceerd: donderdag 9 februari 2012

Wedstrijden / trainingen 2012
Afgelopen week is een start gemaakt op het komende zeilseizoen. De wedstrijden waar we in uit gaan komen zijn vastgesteld en het trainingsschema is daarop aangepast. Adviseur Douwe van der VELDE heeft daarvoor veel werk verricht. Er is een evaluatie met een sterkte en zwakte analyse gemaakt. Daar waar we kunnen verbeteren, zullen we de aandacht in de trainingen op gaan vestigen. Ook door een paar wisselingen aan boord zal er gerichte coaching komen. Mogelijke investeringen zijn nog onderwerp van gesprek.

Gepubliceerd: maandag 23 januari 2012

De beste wensen!
Schipper en bemanning wensen alle supporters en volgers van de 'Jonge Rein' een voorspoedig 2012!

Gepubliceerd: vrijdag 30 december 2011