rfu


Hoofdsponsors:

Het skūtsjesilen  *  Wedstrijdverslagen  *  Wedstrijdresultaten
Het skūtsjesilen
De ‘Jonge Rein’ zeilt vanaf 2007 door het jaar heen verschillende wedstrijden en komt in de IFKS inmiddels in de A-klasse uit. Het skūtsje had in haar bestaan van 1907-2007 niet eerder meegedaan aan wedstrijden. De oudschippers zijn door hun werkzaamheden hier helaas nooit aan toegekomen. Al volgden ze toen de verrichtingen wel, net als tegenwoordig op het water, land en nu zelfs ook achter de computer.
 
Al sinds 1836 worden er wedstrijden gehouden op de Friese meren met vracht- en beurtschepen. Eerst nog van hout, na 1889 kwamen de eerste ijzeren exemplaren. Sinds 1910 overheersten de staalijzeren skūtsjes in het hardzeilen voor vracht- en beurtschepen. In de negentiende eeuw organiseerden zeilverenigingen en kroegbazen met een zaak aan het water nog wedstrijd na wedstrijd. De schippers konden er aardige geldprijzen mee winnen die wel tot een weekloon hoog waren. Daarnaast waren er wedstrijden waar de schippers konden strijden om voedsel als prijs. 'Voor spek en bonen' meedoen was vaak bittere ernst: ze konden het extra eten goed gebruiken!
 
De wedstrijden werden gevaren tussen het lossen en laden van vracht door. De vrouw en de hele huisraad werd wel aan de wal gezet voor een wedstrijd, om gewicht te besparen. Om de schippers de tijd te geven om ook naar de wedstrijden toe te kunnen, werd in 1944 het initiatief genomen door Klaas Kingma uit Dokkum en Gerben van Manen uit Drachten om een overkoepelend orgaan op te richten. Dit werd de Sintrale Kommisje Skūtsjesilen (SKS). Sinds die tijd varen nog steeds veertien skūtsjes jaarlijks hun competitie. Skūtsjes die in eigendom zijn van een commissie, met een schipper uit een echt schippersgeslacht.
 
 
Het was Gerrit Roosjen uit Franeker die besloot om een tweede zeilevenement voor skūtsjes te organiseren toen hij en Hylke de Vries maar niet werden toegelaten als deelnemer van de SKS. De SKS hield de deur voor hen dicht. Veertien skūtsjes was het maximale aantal deelnemers i.v.m. de nauwe wateren als bij Grou, Eernewoude en De Veenhoop.
Gerrit besloot dan ook tot de oprichting van de Iepen Fryske Kampioenskippen Skūtsjesilen (IFKS). Op 19 december 1981 vond de oprichtingsvergadering in Café Restaurant ‘De Hinde’ in Hindeloopen plaats. De zomer erop kwamen er op 10 augustus maar liefst 16 skūtsjes aan de start. Skūtsjes die in eigendom waren en zijn van ‘vrije’ eigenaren.
Sinds die eerste wedstrijd in 1982 zijn er veel skūtsjes bijgekomen. Inmiddels wordt het IFKS-kampioenschap verzeild met 60 tot 65 skūtsjes in vier klassen. Er is een promotie degradatie systeem bij de skūtsjes tot 20,62 m lengte in een C, B en A-klasse. Daarnaast bestaat er een kleine a-klasse met skūtsjes tot 17,10 m.
 

Zowel de wedstrijden van de SKS als van de IFKS worden elk jaar in de bouwvak verzeild. Naast deze kampioenschappen zijn er door het jaar heen losse wedstrijden. Strontrace, Mattenschippersrace, Pieperrace, Friese Hoekrace zijn maar een paar om te noemen. Het bekendste en grootse evenement is wel Lemmer Ahoy. Hier komen zowel de SKS als IFKS-skūtsjes tegen elkaar uit.
 
Het gaat inmiddels bij alle wedstrijden niet meer om geld of spek en bonen, maar om de roem waarvoor alles uit de kast wordt gehaald. En het Friese vlokslied voor de winnaar wordt gezongen ….