rfu


Hoofdsponsors:


Skūtsje 'Jonge Rein'
Het skūtsje 'Jonge Rein' is in 1907 in Leeuwarden gebouwd. Op de werf 'De ROOS en Van der MEIJDEN' aan de Dokkumer Ee kreeg het skūtsje een laadvermogen van 37,592 ton. Het skūtsje dat als vrachtvaarder gebouwd werd voor het vervoer van turf kreeg eind jaren veertig een geheel nieuwe functie als woonschip aan het Prinseneiland 147 (nabij het Centraal Station) in Amsterdam. Deze stek werd vanaf 1961 verruild voor een vaste ligplaats langs het Jaagpad in Vreeswijk aan het Merwedekanaal km 46,728. In 1975 werd de houten opbouw vervangen door een stalen kajuit en werd het schip voor de pleziervaart gebruikt. De vaste ligplaats bleef aan de Julianaweg/Jaagpad te Nieuwegein. In 2006 is het schip door ons weer onder zeil gebracht om zo origineel mogelijk op de Friese meren te kunnen gaan varen.


Eigenaar : Stichting Skūtsje ‘Jonge Rein’
Schipper :
Erik JONKER
Domicilie :
Wytgaard
Te water gelaten: 1907
Werf: De ROOS en Van der MEIJDEN te Leeuwarden
Ligplaats :
Terherne
Tonnage :
47 ton
Maten :
lengte (over alles): 20,15 m

wijdte:
3,65 m

holte: 1,22 m

ledige diepgang: 0,35 m

De naam van ons skūtsje is ontleend aan Rein JONKER, de bekende marathon schaatser uit de jaren tachtig (tweede in de Elfstedentocht van 1986 op één minuut en zeven seconden van winnaar Evert van BENTHEM), en de vader van de huidige schipper.
Bijkomende historisch feit is dat rond 1850 er al grote namen onder de schippers te vinden waren. Één van deze beduchte hardzeilers was Greelt Reins ZIJLSTRA uit Drachten. Van 1849 tot aan 1862 behaalde Greelt Reins ZIJLSTRA uit Drachten eerst met de 'Jonge Greelt' en later met de 'Jonge Rein' 34 prijzen en premies. Met de link naar dit schip en de vader van de huidige schipper is deze historische naam terug in de vloot.